Sponzori nagrada

 

 

 

Donatori

 

 

 

 

 

 

Organizator

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Naslovna Planom do forme II Planom do forme III Planom do forme IV

 

SEMINARI

 

Uspešno završen biciklistički seminar "Planom do forme II"

 

 

„Planom do forme I i II“ biciklistički seminar održan ovog vikenda u Pokrajinskom zavodu za sport, završen je danom ispunjenim izuzetnim predavanjima prof.dr Franje Fratrića, Monike Balenović dipl.trenera fitnesa i Tibora Tarjana biciklističkog trenera. Gotovo duplo više polaznika drugog dana ovog biciklističkog seminara uticalo je na to da i atmosfera bude „življa“, a i kako polaznici, tako i predavači, budu raspoloženi i motivisani za rad.

 

prof.Eva Hatala i prof.dr Franja Fratrić

 

Dan je, nakon pozdrava prof. Eve Hatale, predsednice BK „Elite“, otvorio prof.dr Franja Fratrić izlaganjem na temu „Laktati i trenažni proces“. Pored toga što je profesor na Fakultetu za sport i fizičko vaspitanje, Fratrić je i trener u vrhunskom triatlonu. On je biciklistima na seminaru, sa veoma stručnog polazišta, dočaravao važnost laktata, počevši od objašnjenja da su laktati negativni joni mlečne kiseline.

 

 prof.dr Franja Fratrić

 

Takođe, posebno je naglasio da treneri, pogotovo u vrhunskom sportu, moraju posebno obraćati pažnju na pH vrednost u mišićima i krvi, odnosno da dobrim planiranjem treninga „odlože“ pojavu pojačane kiselosti krvi takmičara. Nakupljenjem mlečne kiseline u mišićima dolazi do upala i bola, nakon čega se mlečna kiselina oslobađa iz mišića u krv, a kiselost krvi se meri količinom laktata (normala od 7,35 do 7,45).

 

1  2  3

 

Prijatelji trke

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Web sajt Novosadskog Maratona Web sajt Biciklistickog kluba "ELITE"